1951, Vecsés, a Fő út és a Ferihegyi Repülőtérre Vezető út találkozásánál

További információk a képhez

1951, Vecsés, a Fő út és a Ferihegyi Repülőtérre Vezető út találkozásánál, Steinmetz kapitány szobra. Steinmetz Miklós, Nyikolaj Sztyepanovics Steinmetz, azaz Steinmetz kapitány. Róla és a szoborról (szobrokról) sokkal többet innen lehet megtudni.
1946-ban a főváros vezetése úgy határozott, hogy méltó emléket állít az állítólag meggyilkolt parlamenternek. 1948 szeptemberében pályázatott írtak ki egy, Vecsés határában felállítandó emlékmű elkészítésére. Az emlékművet 1948. december 29-én avatták fel Budapest határánál. A szobrot Mikus Sándor készítette el. A rohammunkával készült emlékmű egy roskadozó, halálos sebet kapott katonát ábrázolt, kezében zászlóval, mögötte katonatársa állt, kezével megálljt parancsolva. 
Az emlékművet az 56-os forradalom idején felrobbantották. A forradalom leverése után Mikus újra megbízást kapott a szobor elkészítésére, aki kihasználva a kínálkozó lehetőséget, a kétalakos kompozíció helyett, az Osztapenko szobrához hasonló, egészalakos szobrot készített, amelyet 1958-ban állítottak fel. Ez itt látható.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Vecsés (4-es főút)
  • Forrás: Fortepan.hu (143749), orig: CHUCKYEAGER TUMBLR, www.kozterkep.hu