Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1969, MAGYAR FILMHIRADÓ

További információk a képhez

1969, MAGYAR FILMHIRADÓ.
Akiknek esetleg ez a kép nem mond semmit, nekik következzen néhány szó.
Az 1940-es évek végétől az 1980-as évekig a mozikban a film előtt Híradót vetítettek. Ez több évtizedig érdekes és nagy dolog volt.
Mivel a "nagy film" előtt vetítették, lehetőséget adott a késésre azoknak, akiket ez nem érdekelt.
Engem igen. Akkor még nem volt lehetőség 10 másodperccel korábban a világban történt dolgok felől érdeklődni. Megesett, hogy több, mint egy héttel régebbi hírek kerültek terítékre. De ez a "korral haladó" embernek még így is fontos és érdekes volt. 
Ha jól emlékszem politikai hírekkel kezdték. Gazdaság, hétköznapok, kultúra, stb. következtek. A végére a spothíreket tartogatták. Félreértés ne essék, én már régen nem szurkolok magyar klub-csapatnak, de egy Honvéd-Fradi 9:7, az mégis csak csemege volt...
Az egész 10-15 perc volt.
A TV megjelenésével a jelentősége folyamatosan csökkent, aztán 1991-ben végleg megszűnt.
Amikor ez a kép megjelent a filmvásznon, akkor megszólalt Hector Berlioz Rákóczi-indulója.
Még egy apró érdekesség: Hogy miért, azt nem tudom, de (ahogy itt idéztem is) a híradó szó i betűjén nincs ott a hossúságot jelző vessző. Ezt később valahogy pótolták, de ezután a vessző remegett az i betű fölött.
Erre remélem mások is emlékeznek...

Jelenlegi és régebbi nevei:

MAGYAR FILMHIRADÓ
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©