1875 táján, Széchenyi út (Lánchíd utca), 1. kerület

További információk a képhez

1875 táján, Lánchíd utca és fölötte a Budai vár. 
Az Ybl Miklós tervezte és építtette Várkert Bazár, avagy Várbazár előtt a Lánchíd utca ezenképpen nézett ki.
Nem látszik a Várbazár, mert ekkor még nem létezett. De jól látható a Hotel Széchenyi. És erről egy kis érdekes tudnivaló Dittrichné Vajtai Zsuzsánna jóvoltából:
Gróf Széchenyi Ödön 1868-1870 között Varásdy Lipót tervei alapján egy négyszintes szállodát építtetett fel a telekre, amely eleinte Széchenyi nevet viselte. A hotel építőköveit Drasche Henrik téglagyára szolgáltatta. A népszerű szálló mind a 48 szobáját szecessziós mintájú kályhákkal szerelték fel. 1902-ben Reiprecht Alajos szálloda új tulajdonosa itt komponálta meg a budapesti nemzetközi szállodakongresszus indulóját. A hotelt 1910-ben először Corsóra, majd pedig Fiuméra nevezték át.
Nemcsak a szálló, hanem az egész házsor, a Lánchíd utca páros, Duna felőli oldala elpusztult a 2. világháborúban. 1946-1948 között bontották le.
Bár a volt Fiume Hotel pincerendszerét betemették, egy innen induló hosszú alagút még mindig jól karban van tartva, amely a Várszínház alagsorába fut be. Remélhetőleg ez a műtárgy a Várbazár felújításával szintén megújul majd.
Köszönjuk Zsuzsánna! 


Jelenlegi és régebbi nevei:

1879-től Lánchíd utca, 1874-től Széchenyi út
  • Forrás: Fortepan.hu (70250), orig: LAJTAI LÁSZLÓ