Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1894, Szent György tér, 1. kerület

További információk a képhez

1894, Szent György tér, a Honvédelmi Minisztérium. A kép jobb oldalán állott az 1849. évi ostromban elesett Heinrich Hentzi császári és királyi vezérőrnagy gót ízlésű bronz emlékműve. I. Ferenc József magyar király a saját költségén készíttette Hentzi és bajtársai tiszteletére. 1852. július 11-én avatták fel a budavári Szent György téren.
Ez a szobor sokáig sértette a magyarok érzéseit, míg aztán elvitték onnan egy közöshadseregbeli katonai iskola kertjébe. 
Az 1919. március 21-én kikiáltott Tanácsköztársaság ideje alatt a Budapesti Munkástanács elnöksége döntött az emlékmű sorsáról. Az ércből készült emlékművet leszerelték és elrendelték a hat mellékszobornak a lefoglalását és átadását a Városi Múzeumnak. Mára már csak négy szobor maradt meg az alkotásból, amelyek közül kettő a Hadtörténeti Múzeum tulajdonába került. Két másik szobor sokáig egy keszthelyi család kertjében állt, amelyeket 2002-ben vásárolt meg a Budapesti Történeti Múzeum. A két nőalak a szépséget (vagy igazságot), illetve az éberséget jelképezi.
Jobbra a Várszínház épülete, ami ma már más célt szolgál...
Akinek nehezebb lenne felismerni a helyszínt, azoknak annyit, hogy a kép bal szélén látható épület aljában van manapság a KORONA kávéház, cukrászda.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1879-től Dísz tér, 1894-ben a Dísz tér egy része
  • Forrás: Fortepan.hu (82330), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.006, fotó: Klösz György, Wikipédia
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©