Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900, Lánchíd (Clark Ádám) tér, 1. kerület

További információk a képhez

1900, Lánchíd (Clark Ádám) tér. A kép bal oldalán látható épület az 1948-ban felrobbantott egykori közhivatal, a Kereskedelmi Minisztérium épülete. Egyes leírások szerint itt egykor Mátyás király lovardája állt, amelyet 1861-1864 között építtettek át Gerster Károly és Frey Lajos tervei alapján egy színházzá, ami a Budai Népszínház volt. A színház olyan kezdő, de kiváló tehetségeket nevelt fel, mint például Blaha Lujza és Jászai Mari. Az épületet 1870. szeptemberében lebontották. Ennek helyén 1870-1873 között épült fel a Magyar Nyugati Vasút (MNyV) társaság székháza Wagner Sándor építész tervei szerint. A társaság 1889-ben csődbe ment. A hatalmas palotába 1890-ben költözött be a Magyar Királyi Kereskedelmi Minisztérium. A kép jobb oldalán a Budai Takarékpénztár épülete. A Váralagúttól balra a BUDAI HEGYPÁLYA, avagy a Budai Vársikló, esteleg a Budavári Sikló, hovatovább: VÁRHEGYI SIKLÓ.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Clark Ádám tér, Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, Az 1860-asévektől Népszínház tér
  • Forrás: Fortepan.hu (23822), ADOMÁNYOZÓ Jurányi Attila
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©