Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930, Kereszt tér (Tabán), 1. kerület

További információk a képhez

1930, Kereszt tér (Tabán). Balra az Eper utca torkolata.
A Tabán egy külön világegyetem volt az 1937-es megsemmisítéséig. Eddig pont ezért nem idéztem innen képeket, de a rengeteg egyéb (és sok nagyszerű) feldolgozás ellenére úgy döntöttem, hogy belekezdek ennek a területnek a feldolgozásába is. 
Sokan Budapest Montmartre-jának is nevezték. Nem véletlenül.
A hangulatos, zeg-zugos lakónegyed a Gellérthegy alatt sokakat megihletett. Többek közt Zórád Ernőt, a híres képregény-rajzolót és festőt is.
Engem egy kicsit (nagyon!) Óbudára emlékeztet.
Akár putrinak is nézhetnénk (talán nem is indokolatlanul), de így a képen (a későbbieken) keresztül is olyan érzeteket idéz elő, ami semmi máshoz nem hasonlítható Budapesten!
Itt például egy kocsma a foldszintes házak egyikében.
A háttérben viszont már a jövő: az Erzsébet híd (a régi) és a Szent Gellért emlékmű.
Ennek ellenére úgy érzem, hogy nem kellett volna megsemmisülnie!
Az ismereteim szerint mindössze 3, azaz három ház maradt meg nekunk és az utókornak örökül....Eme térkép segít, hogy hol is volt ez.


Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Kereszt tér, A XIX. század elején Kreutz platz, A XVIII: században Alte Friedhof Platz (Régi temető tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (15170), orig: SALY NOÉMI
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©