Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1981, Alagút utca, a toronyház, 1. kerület

További információk a képhez

1981, Alagút utca, a toronyház az Attila út felől nézve. E ház helyén volt korábban a Philadelphia kávéház. És egy kis utóirat Olsvay Endre jóvoltából: A toronyházhoz csak annyit, hogy „mi” , azaz Attila úti lakosok (de mások is, nyilván) hitetlenséggel vegyes borzadállyal néztük '67-ben, ahogy ezt elkezdték építeni, s egyre csak magasodott, magasodott... Abszolút kirítt a közeli s távolabbi környezetéből, egy kíméletlen, durva, unesztétikus szemlélet kézzelfogható példájaként.
Még hadd fűzzek annyit mindehhez, hogy nagyjából egy időben ('67/68) Belbudán három, addig szokatlan magas épületet is gründoltak: ez volt a legagresszívebb (a mikrokörnyezetét tekintve), a Budapest körszálló volt a viszonylag leginkább elfogadható (bár akkor az emberek többsége annak a helykijelölését is inkább rosszallotta), és a harmadik, önmagában, mint épület legrandább, a Márvány u./Alkotás u. sarkán álló «INTRANSZMAS» irodaház, amiről csak alig 10 éve hullt le a lepel: a korabeli rezsim hírszerző- ill. kémközpontjainak egyike volt a belügy felügyeletével, a bolgár kereskedelmi cégér konspiratív leple mögött...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Alagút utca
  • Forrás: fortepan. hu (174546), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Péterffy István
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©