Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

Az 1800-as évek vége, Lánchíd (Clark Ádám) tér 1. kerület

További információk a képhez

1800-as évek vége, Lánchíd (Clark Ádám) tér a Lánchíd előtt, a Váralagút bejáratával és a Várlsilkóval a háttérben. Jó kiállású, jól öltözött úri emberekkel az előtérben. Ez talán nem is véletlen, hiszen a lovak mögötti épület az 1948-ban felrobbantott egykori közhivatal, a Kereskedelmi Minisztérium épülete. Egyes leírások szerint itt egykor Mátyás király lovardája állt, amelyet 1861-1864 között építtettek át Gerster Károly és Frey Lajos tervei alapján egy színházzá, ami a Budai Népszinház volt. A színház olyan kezdő, de kiváló tehetségeket nevelt fel, mint például Blaha Lujza és Jászai Mari. Az épületet 1870. szeptemberében lebontották. Ennek helyén 1870-1873 között épült fel a Wagner Sándor építész tervei szerint a fent említett Magyar Királyi Kereskedelmi Minisztérium épülete. A közvilágítási eszköz szinte biztosan gázlámpa.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Clark Ádám tér, Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, Az 1860-asévektől Népszínház tér
 • Forrás: Beküldte: City 132-Várkonyi Pisti, falanszter.blog.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (4)

Borkó Evelin
Borkó Evelin
már nem azért, de "talán még gázlámpa"? Meddig voltak gázlámpák használatban? :D
2012. december 04. 19:07
  Popovics András
  Popovics András
  Üdvözlöm Kedves Evelin! Már vártam, hogy felteszi valaki ezt a kérdést! Bár inkább reménykedtem egy kicsit, hogy a válasszal rukkol elő valaki ! A "talán" szóval erre próbáltam célozni Elég sokat kutakodtam ez ügyben,de vagy rossz helyeken, vagy rosszul, mert igazi választ nem találtam. Több helyen utaltak rá, hogy a 30-as 40-es években még volt Budapesten. De nekem személyes emlékem, hogy még az 1960-as években is volt például a Salgótarjáni úton a temető mellett! Mindössze a dátumból próbáltam kiindulni.Az elektromos árammal történő közvilágítás, amint fentebb is céloztam rá csak lassan, nagyon lassan váltotta fel a gázlámpákat.
  Ami a jelent illeti gázlámpák még ma is működnek a II. János Pál pápa téri Gázművek területén, a Budai vár oldalában és az Állatkertben is, de már csak kuriózumként !!! Még egyszer köszönöm a hozzászólását, amint megtudom a valós tényeket a gázlámpákkal kapcsolatban, azonnal jelezni fogom !
  Üdv : Papinho a szerk.
  2012. december 05. 16:58
   Popovics András
   Popovics András
   "Elfogtam" egy levelet innen : http://indafoto.hu/lazyp/image/13083925-30c389c0 !!! Ezt Írja :
   Tacsi. lazyp:...akkor azt hiszem én láttam közületek a legkésőbbi időben gázláma gyújtogatót....a 70-es években a Salgótarjáni úton dolgoztam, szemben az izraelita temetővel....ott őszi-téli délutánokon villamosra várva láttam a hosszú szerszámú embert, amíg bizergálta a lámpák harisnyáit egészen a Mező Imre útig!!!
   Bingó !!! Jól emlékeztem. Ezek szerint még a 70-es években is !!!
   Papinho a szerk.
   2012. december 05. 17:47
György Balazs
György Balazs
Üdv mindenkinek! Személyes emlékeim szerint a II. kerület Mecsek utcai kanyargó szerpentinen még a hatvanas, de talán a hetvenes években is volt gázlámpa. Emlékszem - kamaszkoromban - sokat játszottunk ott ( volt egy kis park ), alkonyat táján jött a gyújtogató a hosszú rúdjával és végig gyújtotta a lámpákat. A kikapcsolásra nem emlékszem, mert korán reggel (hajnalban) lehetett, amikor mi az iskolával voltunk elfoglalva. Még annyit, hogy nagyon örülök és köszönöm ezt a nemes tartalmú összeállítást, gondolom ez nem csak nekem, biztos sokaknak örömére szolgál!
2013. november 09. 18:23