Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1949, Clark Ádám tér, 1. kerület

További információk a képhez

1949.  Clark Ádám tér a Lánchíd tövében. Szerintem a kép az átadás előtt nem sokkal készülhetett. Látható itt néhány pihenő munkás, akiket első ránézésre akár hajléktalanoknak is nézhetnénk, de... a személyes megfejtésem, (ami persze csak az én elképzelésem a helyzetről) a következő :
A kép legsötétebb részén egy korabeli aszfaltozó teherautó. Ennek közelében, vagy  éppen rajta, az aszfaltozás egyik munkafázisának látszatát kelteni igyekvő, "szurkozó" munkásoknak tűnő embereket próbálok a lelki, de inkább a valós szemeimmel felfedezni. 
Ez magyarázat a "csöveseknek" kinéző, ámde  valójában ténylegesen pihenő emberek látványára.
Aki már látott ilyet, az tudja, hogy a frissen leterített, kisimított aszfalt hamar megszilárdul olyan hőmérsékletűre, amelyen nagyszerű dolog leülni, lefeküdni, és szunyókálni egy kicsit a jól végzett munka után. Ráadásul viszonylag lassan hűl ki.
Erre bizonyítéknak látom a lécekkel félig-meddig sikeresen elkerített területet, valamint a többi ember téliesre vett öltözetét. Hovatovább a kockakövek mindegyike sincs még a helyén.
Viszont a helyén van háttérben a Gresham palota és mellette az üres telek "Spenótház" nélkül. 
Jó kis feladatott adott a FORTEPAN. De azért ismét csak KÖSZI!Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Clark Ádám tér, Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, Az 1860-as évektől Népszínház tér
  • Forrás: Fortepan.hu (5337), ADOMÁNYOZÓ UVATERV
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©