Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek eleje, Dísz tér 17., Honvéd főparancsnokság, 1. kerület

További információk a képhez

1900-as évek eleje, Dísz tér 17. Itt épült meg Kallina Mór tervei alapján 1895–1897 között a Honvéd Főparancsnokság tömbje, összeépítve a minisztérium épületével.
(Kárpótlásul új evangélikus templomot emeltek a Bécsi kapu téren.)
A Honvéd Főparancsnokság neoreneszánsz stílusú, négyemeletes, nagyméretű kupolával koronázott épülettömbje a második világháború idején súlyos károkat szenvedett. A háború után a sérült kupolát és felső emeleteket lebontották.
Napjainkban (2013.09.09) próbálnak közel 70 év után életet lehelni belé.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Dísz tér, a középkorban Szent György tér, Haupt Platz (Fő tér), 18. század közepén Parade Platz, azaz Dísz tér, 1848–49-ben rövid időre István tér lett, (valószínűleg István nádor neve után), 1866-óta Dísz tér
  • Forrás: budapest-anno.blog.hu, wikipedia.org
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Attila László Németh
Attila László Németh
Azok a csodálatos arányok . . . amit bele terveztek, bele építettek azokba a régi épületekbe, azok nem csak önmagukba uralták a teret . . . hanem a terek, utcák, épületek egyfajta eleganciát sugároztak összességében az arra haladó halandó fogékony tekintetének !
2013. szeptember 15. 14:25
Fekete Géza
Fekete Géza
Végre megkezdték a Vár legelhanyagoltabb épületének helyrehozatalát. Szinte hihetetlen ,hogy meg fog szünni a II,világháború emlékét a napjainkig "őrző " épületének a"hangulata ".
2013. november 07. 19:29