Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1874 táján, a Pesti indóház a Váci út felől, 6. kerület

További információk a képhez

1874 táján, a Pesti indóház a Váci út felől.
1870 és 1872 között az Indóház elé egy toldalék épületet építettek, így a vasúti épület homlokzata tovább tolódott, és a Gyár utcába (Jókai) került. Szemből nézve a bal oldalára egy félkör alakú kertet létesítettek. Akkor még nem tudták, hogy ezen a félkör alakú telken lesz majd Ilkovics Izidor vendéglője.
Azért Indóház, mert ekkor még ezt a kifejezést használták a pályaudvar és vasútállomás szavunk előtt (helyett).
Az indóház nyelvújítás korában keletkezett szó, elavult, mert kiszorította a németből átszármazó pályaudvar, vagy állomás kifejezés.
Az épületre egészen jól rá lehet ismerni itt! A toldalék épületre pedig itt

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Váci út, 1850-től Waitzner Damm Strasse (Váci töltés út), A XVIII.-ban Waitzner Post Strasse (Váci posta út), A XVIII.-ban korábban Országút, Váci országút
  • Forrás: Beküldte: (Az információk nagy részével) Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©