Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1877, Vas utca (Eisen Gasse), (Teréz körút), 6. kerület

További információk a képhez

1877, Vas utca (Eisen Gasse), azaz a mai Teréz körút. A képen látható adatok szerint 4 nappal a Nyugati pályaudvar átadása előtt. A Nagykörút terézvárosi része a Nyugati előtt még a legjobb esetben is csak "készülőfélben" lévőnek modható. Innen indul és érkezik majd tíz év múlva az első próbavillamos...
A Nyugati Pályaudvar terveit az Eiffel-iroda munkatársa: August de Serres készítette. A társtervező Bernárdt Viktor volt. A munkában Teophile Seyrig is segédkezett. 1874-től 1877-ig épült. A pályaudvar vágányait villamosmozdonyokkal tesztelték, amelyeket Kandó Kálmán alkotott. A finom, franciás architektúrájú, vasszerkezetes épület az Osztrák Állami Vaspálya Társaság Délkeleti Államvasút indóházának készült. 1891-ben került a MÁV tulajdonába, és azóta hívják Budapest Nyugati pályaudvarnak. A kép közepén pedig a McDonald's étterem-hálózat legszebb láncszeme, na persze napjainkban.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse)
  • Forrás: Fortepan.hu (82256), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.201, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©