Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890 táján, Váci körút (Bajcsy-Zsilinszky út), 6. kerület

További információk a képhez

1890 táján, Váci körút (Bajcsy-Zsilinszky út), a London Szálló (London Szálloda).
Ugyan, csak egy rajzon, de tökéletesen betájolhatóan. (Na ezt mondja utánam egy angol egy szóban!)
Az viszont szomorú, hogy mindez egy francia oldalról kerül elő! Lehetne akár Berlini tér is, vagy Teréz körút is.
A XIX. század közepén (1859-be) új fogadó épült fel a régi Nyugati indóházzal szemben. A Vasút fogadó, ahogy elnevezték sivár, kültelki környezete miatt nem örvendett túl nagy népszerűségnek. Akkor kezdett emelkedni csillaga, amikor Emmerling Vilmos 1863. július 26-án teljesen átépítve, már London cégérrel megnyitotta.
A hihetetlen kényelmet főként az jelentette, hogy minden szobájához tartozott egy bádoglavór, így vendégeiknek nem kellett lefáradniuk az udvaron álló kúthoz! Népszerűsége azonban nemcsak ebből adódott, hiszen a szállónak kitűnő étterme és kávéháza volt, amely utóbbit Kolb Ferenc, a népszerű kávés vett át 1886-ban és vezette tizenegy évig, egészen haláláig. A London éttermét a kilencvenes évektől az a Dökker Ferenc vezette, akinek hagymás rostélyosáért, cigánypecsenyéjéért, kiváló söréért a város másik feléből is ide jártak a vendégek. Ha akkor éltem volna én is mentem volna...
Talán ez vonzotta a mi felejthetetlen Krúdynkat is. „Szerette a London sörét, vagyis serét, mert ő mindig sert mondott, ahogy a Nyírben megtanulta. Szerette a kék, piros abroszokat, szerette a sürgős csaposlegényt..." emlékezett Szép Ernő a helyre. Krúdyn kívül ide jártak a szemközti Pesti Hírlap szerkesztőségének tagjai, de sűrűn megfordult itt Molnár Ferenc, Babits és Osváth Ernő is.
A szálló apró gesztusokkal igyekezett megőrizni régi, családias hangulatát, egyes szobáiban még a csizmahúzót is meg lehetett találni, de külön babakarosszéket tartottak a kisgyerekek számára.
1927-ben bezárták. 1936-ban lebontották. Aztán itt volt sokáig egy trolibusz végállomás. Aztán ennek a helyére épült fel 1984-re a Skála Metró nagyáruház.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1945-től Bajcsy-Zsilinszky út , 1926-tól Vilmos császár út, 1919-től Váci körút, 1914-től I. Vilmos német császárról Vilmos császár út, 1879-től teljes hosszában Váci körút, 1700-tól Waitznerstrasse (Váci út)
  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport, mno.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©