1927, Berlini (Nyugati) tér ,6. kerület

További információk a képhez

1927, Berlini (Nyugati) tér, A "Banán-sziget". És e szigeten a REKLÁMTORONY-PAVILLON. A Berlini téren, vasból és üvegből, négy árusítócsarnokkal és villamos órával. Készítette: Haas ÉS SOMOGYI speciális "üveg-vasszerkezetek" gyára r.-t. Budapest VI. Más szavakkal: egy emeletes, hatszögletű csemegepavilon. Mindenféle édességet, törökmézet, halvát, árpacukrot, kandírozott gyümölcsöket stb. lehetett itt kapni, és volt, amikor banánt is árultak. Utóbbit szokás szerint kifüggesztették, hogy jól látható legyen messziről is. Azért a legjobban reklámozott dolgok a Modiano Szivarkapapírgyár árucikkei voltak. Lásd: Hüvely, szivarkapapír.
Gyökhegyi Bánk kedves látogatónktól megtudhatjuk még a következőket is: 
1908-ban született édesanyám sokszor emlegette ezt a pavilont, ahol lehetett banánt is kapni, amit ilyenkor kifüggesztettek, hogy jól látható legyen. A tér közepén lévő járdasziget ezért önmagától kínálta a banánsziget elnevezést, ami egyébként közismert és közkedvelt randevúzóhely is volt.
Köszönjük Bánk!
Afféle Találka-óra A Blaha Lujza téren...
A háttérben a Nyugati pályaudvar.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Nyugati tér, 1948-tól Marx tér, 1914-től Berlini tér
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, Pesti Napló 1927
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."