Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1962, Lenin (Teréz) körút, 6. kerület

További információk a képhez

1962. A kockaköves Lenin (Teréz) körút), a Nyugati Pályaudvar csarnokából kitolat egy szerelvény. 1962. október 4-én kora délután egy 411-es sorozatjelű gőzmozdony egy tíz kocsiból álló szerelvényt tolt be a Nyugati pályaudvar várócsarnokába, azonban a mozdony utáni kalauzkocsit nem csatolták hozzá a többi vagonhoz. A mozdonyvezető felfigyelt a hibára és próbálta megfékezni a lendületet vett szerelvényt, de már elkésett. A tíz vagonból álló kocsisor levált és megindult a síneken a csarnok bejárata felé. A szerelvény 14 óra 21 perckor átszakította a vágánybakot, majd az előtéren csúszott tovább, áttörte a várócsarnok üvegfalát és végül a nyílt utcán állt meg. A vasúti kocsi vége elérte a Lenin körút (a mai Nagykörút) szélét. A szerelvény a sínekről lefutva majdnem 30 méteres utat tett meg mire meg tudott állni (Obermayer András). Köszönjük! Az ostorlámpák derekán kalapos lámpák. A főbb útvonalakon sokáig ilyenek biztosították a közvilágítást.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1960-as évektől Vas utca ( Eisen Gasse)
 • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Ladislaus Pater
Ladislaus Pater
Szerintem 1963 vagy 1964-ben volt
2013. október 31. 07:43
  Popovics András
  Popovics András
  Több helyen is olvastam a balesetről. Mindenhol 1962 a dátum.
  2013. október 31. 15:21
Obermayer András
1962. október 4-én kora délután egy 411-es sorozatjelű gőzmozdony egy tíz kocsiból álló szerelvényt tolt be a Nyugati pályaudvar várócsarnokába, azonban a mozdony utáni kalauzkocsit nem csatolták hozzá a többi vagonhoz. A mozdonyvezető felfigyelt a hibára és próbálta megfékezni a lendületet vett szerelvényt, de már elkésett. A tíz vagonból álló kocsisor levált és megindult a síneken a csarnok bejárata felé. A szerelvény 14 óra 21 perckor átszakította a vágánybakot, majd az előtéren csúszott tovább, áttörte a várócsarnok üvegfalát és végül a nyílt utcán állt meg. A vasúti kocsi vége elérte a Lenin körút (a mai Nagykörút) szélét. A szerelvény a sínekről lefutva majdnem 30 méteres utat tett meg mire meg tudott állni.
2014. január 05. 00:48