Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1887, Teréz körút, 6. kerület

További információk a képhez

1887. Tíz évvel a Nyugati pályaudvar megnyitása után. Budapest első villamosvasútja, az alsóvezetékes próbavasút.
A jelenlévő férfiak mind egy szálig kalapban, cilinderben, vagy valamely egyéb szolgálati fejfedőben. A jelek szerint hideg volt eme jeles napon (november 28.).
Siemesn és Halske cég kapott engedélyt az 1000 mm nyomtávolságú alsóvezetékes pályaszakasz megépítésére személyesen Baross Gábortól, a "vasminisztertől".
A Szondi utcánál volt egy ideiglenes megállója, a Nyocszög térnél (1920-as évektől Oktogon) egy állandó, a Király utcánál pedig végállomás.
A képen ugyan nem látszik, de az első villamos zöld volt.
És még egy érdekesség: a személyzet nem beszélt magyarul...Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1882-től Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse)
  • Forrás: Fortepan.hu (24111), orig: SOMLAI TIBOR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©