Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1840, Tabak Gasse (Dohány utca), 7. kerület

További információk a képhez

1840, Tabak Gasse (Dohány utca). Szemben a Dohány utca 9., ami egyidejűleg a Síp utca 1.is.
Ennek a háznak a neve Marczibányi-ház volt.
A kutatók szerint ez volt Petőfi Sándor utolsó lakhelye.
Eme ház helyén épült később a Gutmann áruház a maga nevezetes emblémájával. Bizonyosan sokan emlékeznek még erre. A három-három ember által szétszakítani próbált nadrág szerintem még mindig itt van a szemünk előtt. (Elsősorban munkaruhák kereskedelmével foglalkoztak.)
Ez volt a későbbi Verseny Áruház névjegye is. 
Ami a mai  napig is azonos a képen, az az út törésvonala...
Ami nem, az a balos közlekedés, stb, stb.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től teljes jelenlegi hosszában Dohány utca, 1802-től Tabakmacher Gasse (Dohánykészítő utca), 1804-től a Síp utca és a Károly körút közötti szakasz Seiten Landstrasse (Oldalsó országút), 1817-től Tabak Gasse, 1850-től magyarul: Dohány utca
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©