Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1942, Múzeum körút, 5. és 7. kerület

További információk a képhez

1942, Múzeum körút. Immáron a jobb oldalon illik, mi több: kötelezö előre haladni. 1941 november 9-én, hajnali 3 órától jobbra hajts van érvényben. Ekkor még a bicikliseknek is! Átellenben velünk szemben Néhány éve már az "ikresített" MTA-ház és a Georgia-Ház látható a hajdan volt Vigyázó-ház helyén. A Múzeum körúton a 11-es természetesen nyitott, 11-es járatszámú villamos kocog. Eme "tujának" ekkortájt általában a következő volt az útvonala: Közvágóhíd Ráckevei HÉV - Lónyay-utca - Múzeum-körút - Vilmos császár-út -Szent István-körút - Margit-híd - Lajos-utca - Flórián-tér és vissza. Mindezt tette az út szélén. 
A szabályosan haladó (!) kerékpáros egy postásnak tűnik. Mögötte egy Budapesten napjainkra már kihalt közlekedési részvevőt láthatunk: egy triciklist!
Ha a három kereke miatt nem sántítana a hasonlat, akkor azt mondanám rá, hogy teherbiciklis! Legyen tehertriciklis!
A fák egy kissé takarják a háttérben lévő Diana házat.
A háttérben az Első Katonai Biztosító Intézet épülete. Ennek a háznak az aljában van ma a Belvárosi Színház. Előtte volt még Broadway mozi is. De talán Filmmúzeum néven ismeri az emberek többsége.
A lényeg viszont a következő: eme házat sokáig díszítette öt, (a homlokzati front tetején egy különösen nagy) torony. Az oldalsókat itt még megcsodálhatjuk! Egyes források szerint az akkori városvezetők ítélték "nem odavalónak", más források szerint a háború okozta sérülések miatt kellett elbontani őket.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1918-tól Múzeum körút, 1915 és 1918 között a Mehmed szultán út, 1874-től Múzeum körút, A 18. században Land Strasse, azaz Országút. (Ez a mai Múzeum körút, Károly körút és Bajcsy-Zsilinszky út együttesét jelentette), A XVIII.-XIX. században Land Strasse (Országút)
  • Forrás: Családi archívum
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Bernáth Jánosné
Én a szüleimmel 1950-1959 között a Múzeum körúton laktam a Nemzeti Múzeummal szemben.Később, 1956-ban az a ház olyan sok találatot kapott, hogy lebontották és mi Zuglóba költöztünk.Reménykedtem, hátha találok itt egy régi fényképet arról a környékről......
2013. október 11. 22:30
    Popovics András
    Popovics András
    Van még egy pár ezer. De mit is keressunk pontosan?
    2013. október 12. 04:35
Bernáth Jánosné
Köszi a választ. Én pl. a Nemzeti Múzeumra gondolok, aztán ott a Bródy Sándor utca sarkán volt egy kávéház is(a nevére már nem emlékszem) de édesapám onnan hozott nekünk egytálételt amikor édesanyám súlyos beteg volt pár hétig.Aztán nem volt túl messze a Nagycsarnok, oda jártunk vásárolni, aztán évekig(évtizedekig) valahogy feledésbe merült és nemrég újra megcsodáltam milyen szépen felújították.Esetleg, ha ilyen képeket találna......
2013. október 13. 17:18
    Popovics András
    Popovics András
    Üdv. De még mindig nem értem, hogy mely területről is keressek képet?
    2013. október 13. 23:34
    Popovics András
    Popovics András
    Igen, ez így volt. Aztán pedig egy süllyesztett focipálya volt a helyén egészen az új irodaközpontig.
    2013. október 13. 23:36