Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1951, Rákóczi út, 7. kerület

További információk a képhez

1951, Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződése.
Egy klasszikus 10 pontos felugrást láthatunk.
A nyitott peronú villamosoknak nagyon sok olyan tulajdonsága volt, ami a maiaknak nincs. Itt most csak az egyikre térek ki. Ez nem más, mint, amit a nyitottsága sugallt elsősorban a fiatal fiúk, férfiak felé: felugrani rá, vagy leugrani róla! Akkoriban a villamosok sebessége 30-40Km./óra volt, tehát nem tűnt nehéznek eme cselekedet, bár az igazság az, hogy azért veszélyes volt.
Akiknek volt szerencséjük ezt megélni, ők tudják, hogy ez milyen felejthetetlen élmény. Akik nem tudják, hogy milyen is volt ez, nekik röviden elmondom.
A játékszabályok a következők (voltak).
0. Olyan ruházatban, aminek bármely kicsiny része is beleakadhat bármibe a villamoson, ez a manőver tilos!
I. Felugrás: 1. Futni a villamos mellett, után. 2. Bal kézzel megragadni a peron szélén lévő kapaszkodót. 3. A másik kézzel is megragadni egy másik kapaszkodót. 4. Ezután lehet bal lábbal felugrani a lécsőre. A két kéz fontossága itt lép elő. Ha a lábunk esetleg lecsúszna, akkor a két kéz ereje elég ahhoz, hogy megtartsuk magunkat és újra próbálkozzunk.
És nem kell várnunk a következő villamosra!
II. Leugrás: Állunk az alsó peronon, a villamos halad és mi nem szeretnénk a követkető megállóig elmenni. 1. A bal láb a peronon, a jobb már lóg. 2. Elrugaszkodunk lehetőleg minél távolabbra a villamostól. 3. És mos jön a legfontosabb: a bal lábról elrugaszkodva lehetőleg a bal lábra célszerű érkezni! Ellenkező esetben könnyen összegabalyodhatnak a lábaink, és ha túl közel maradtunk a villamoshoz, akkor könnyen baj történhet. 
Akiknek nem sikerült ez az egyébként kétes értékű produkció, azok szerintem nem nem tartották be ezen "aranyszabályokat".
Ezt a két mutatványt egyébként sok más módon is meg lehetett kísérelni, de talán van látogató, aki ennél is többet tud erről.
Valamint van még egy fontos dolog: ez az egész kis szösszenet természetesen a jobbos közlekedésre vonatkozik! Ha van(és nagyon remélem, hogy van)  olyan látogató, aki még emlékszik az 1941 előtti budapesti közlekedésre, vagy esetleg olyan országban él, ahol még mindíg balos a közlekedés és van nyitott peronú villamos közlekedés, szóval ők feltétlenül fordítva(!!!!) próbálják meg, ha van hozzá merszük...
Mellesleg van még itt látnivaló. Pl.: a 75-ös szintén nyitott, osztott ablakos  középperonos "bukfenc" villamos. A háttérben a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája. Az aljában KÖZÉRT, ami ugye az első éjjel-nappali. Az autó típusa érdekelne!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Kerepesi út
  • Forrás: Fortepan.hu (16584), orig: MAGYAR RENDŐR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Bélay László
Bélay László
Halihooo!! hát az a ""PLÉHSKODA"" !!!
2013. augusztus 09. 08:05