Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1961, Akácfa utca a Rákóczi útnál, 7. kerület

További információk a képhez

1961, Akácfa utca a Rákóczi útnál. Az EMKE eszpresszó és büfé. A nevének eredete: Erdélyrészi Magyar Közművelődési Egyesület. Ezen épület az Erdélyrészi Magyar Közművelődési Egyesület épülete. Ez 1883-ban épült Jahn József tervei szerint. 1894-ben Wassermann Jónás nyitotta meg itt kávéházát, melyet Emké -nek nevezett el, az akkor alakult Erdélyrészi Magyar Közművelődési Egyesület kezdőbetűiből. Wassermann maga is tagja volt ezen egyesületnek, ez kitűnt abból is, hogy a kávéháznak kölcsönkönyvtára is volt. Az Emke kávéházat csakhamar felfedezték a nemzeti Színház művészei és kedvenc találkozó helyük lett. Blaha Lujza, "a nemzet csalogánya" e ház első emeletén lakott. A kávéház a millennium idején magyar zenét is szolgáltatott. Wassermann a leghíresebb cigány-prímásokat és zenekarokat foglalkoztatta. Ezért került egy máig ismert pesti dalba az a sor: "szemben az Emke cigánya zenél".
Ui.: Az utca elnevezése a XVIII.századbanaz utcában működött Akácfa nevű vendéglőre emlékeztet.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Akácfa utca, Előzőleg, 1786-tól Akazien Gasse, Korábban, a XVIII. században Grosse Akazien Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu (112850), orig: BAUER SÁNDOR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©