Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1977, Lenin (Erzsébet) körút, 7. kerület

További információk a képhez

1977, Lenin (Erzsébet) körút, Vörös Csillag filmszínház. Ma Erzsébet krt. 43–49. és Corinthia Grand Hotel Royal a neve. Épült 1896-ban eklektikus stílusban a milleniumi kiállítás vendégei részére Ray Rezső építész tervei alapján. A korábban -a mai Blaha Lujza téren volt- Apolló mozi 1915-ben a Royal szálloda épületébe költözött, ott működött 1990 utáni végső bezárásáig.
A Vörös Csillag mozi megnyitása 1959 karácsonyán történt. Érdekesség, hogy a Hársfa utca felől is volt bejárat. Ezt sokan nem tudták. Így hát azoknak a dolga könnyebb volt a jegyszerzés ügyében, akik ismerték ezt a "kiskaput". 
A volt Royal szálló, avagy Grand Hotel Royal egyik udvarából lehetett megközelíteni.
Az időközben teljesen elavult, lepusztult szállodát 1991 őszén végleg bezárták, a visszakeresztelt Royal Apollo mozi még 1997 végéig még működött. A lényeg a két film! Mind a kettő olyan klasszikus, amit mindenképpen meg kell néznie azoknak, akik esetleg nem látták! Csaknem negyven évvel később is óriásiak. Nekem a CHARLY a mai napig utolérhetetlen, Fűnyíróember ide, stb oda!
Érdekes lehet még az öltözködés, a hajviselet (nincs kopasz ember!) és a két autó, a Volvo és az állólámpás W 115-ös Mercedes.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Erzsébet körút, 1950-től Lenin körút, 1875-től Erzsébet körút
  • Forrás: Fortepan.hu (18810), ADOMÁNYOZÓ Urbán Tamás
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©