Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1883, Csepel rakpart, (Közraktár utca), 9. kerület

További információk a képhez

1883, Csepel rakpart, (Közraktár utca), az Elevátor-ház. Ahhoz képest, hogy ez egy ipari létesítmény, szinte művészi a külalakja. Lehetett volna akár egy múzeum is...
1879-ben kezdődött meg a Duna parti teherpályaudvar építése és a szomszédságában a közraktárak, valamint 1881-ben az Elevátor-ház építése.
Az "elevátor" tervpályázatának győztese, Ulrich Keresztély lett. „System Ulrich" jeligével beadott pályázatával nyert.
Az épület földszintjén 4 vasúti vágány haladt át. 20 vagonba lehetett egyszerre rakodni a 15 méter magas silókból, amelyekből 290 darab volt a tíz automata mérleghez. Ezek összes kapacitása 25.000 tonna volt.A padlásszint magassága 22 méter volt, ahonnan a gabona átforgatását és tisztítását végezték. Az elevátorból összesen 18 volt az épületben, ezek közül 10 a vasúti ki és berakodáshoz.
Az Elevátor-ház és a környéke a Dunai teherpályaudvar, és a Horthy Miklós híd közelsége miatt 1942-45-ben fokozottan ki volt téve a bombázásoknak. Sajnos a támadás meg is történt. A sérült épületet végül 1948-ban bontották le. A helyén közparkot létesítettek Nehru-part néven.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1901-től Közraktár utca, 1874-től Csepel rakpart, 1838-tól Untere Donau Zeile (Alsó Duna sor)

Érdemes utánanézni:

1883, Csepel rakpart, (Közraktár utca), az Elevátor-ház
  • Forrás: Beküldte: Borbélyné Szilágyi Hajnalka, FSZEK
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©