Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900-as évek eleje, Hűvösvölgyi út, a Balázs vendéglő. 2. kerület

További információk a képhez

Balázs vendéglő a Hűvösvölgyben. Született 1799-ben, meghalt 2012-ben. Élt 213 évet. Oszt annyi...
Egész Európában alig akad néhány vendéglő, amely az 1700-as évek vége óta működik. Eleinte csak korcsma volt, ahol a Budára tartó rác szekeresek álltak meg nagyfröccsre. Az alapítója Balázs Antal. Később, leszármazottai Balázs Márton vendéglős, majd fia és az ők leszármazottai már meleg ételt is felszolgáltak.
Aztán, amikor a XIX. század végén Hűvösvölgy a pest-budai közönség kedvelt kirándulóhelye lett, és a Máriaremetére igyekvő búcsújárók is itt álltak meg délebédre, a Balázs Vendéglő fogalommá vált. Népszerűségét növelte, hogy 1900-ban megépült a hűvösvölgyi villamosvonal. Az étlapon rántott és paprikás csirke, idei liba és kacsa, házi disznótoros, valamint a svábok gőzgombóca (Dampfnudel) szerepelt. Valamint becsületes budai borok. Sashegyi vörös, mézesfehér, budai zöld, szlankamenka. Hű, de éhes és szomjas lettem...Mára a nevük is feledésbe merült.
1979-ben leégett. Aztán rengeteg tortúra után (hogy-hogy nem) a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) némi huza-vona után úgy döntött, hogy leveszi a kezét a dologról: lehet ledózerolni.
Az emberekhez szívéhez szóló vigasz csak az önkormányzat üzenete lehet: "A II. kerület mindent elkövet annak érdekében, hogy a valaha szebb napokat látott vendéglő helyén közösségi célokat szolgáló és a környék hangulatához illeszkedő beruházás valósuljon meg." Ugye megvígasztalódtunk...
2012-ben.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Hűvösvölgyi út, 1945-től Vörös Hadsereg útja, A XVIII. században Hidegkúti út, A XVI.-XVII. században Kovacsina jolu
  • Forrás: Beküldte: Dittrichné Vajtai Zsuzsánna, valasz.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©