1940, Keleti Károly utca, MAGYAR KIRÁLYI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2. kerület

További információk a képhez

1940, Keleti Károly utca. A MAGYAR KIRÁLYI KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL.
Az eklektikus stílusú épületet Czigler Győző tervezte.
A palota felépítésére az 1896. évi XX. törvény adta meg a felhatalmazást. Erre a célra az akkor már felhagyott Klemm-féle téglavető telkének egy részét jelölték ki. A Magyar Kir. Központi Statisztikai Hivatal palotáját az egykori Oszlop utca (ma Keleti Károly utca) és Tudor utca (ma Buday László utca) kereszteződésében, 1896 októberében kezdték építeni és 1897. december 18-án ünnepélyes keretek között adták át rendeltetésének.
Az épület előtt  Nepomuki Szent János szobra.
Nepomuki Csehország, a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok és a halászok védőszentje. Néhol még a fuldoklók, illetve a bányászok, sóbányászok védőszentje is. Az itt látható szobor 1940-ben eltűnt. Ez a szobor Tóth István szobrász alkotása volt és egy Zentán álló Nepomuki-szobrának mása.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1921-től Keleti Károly utca, 1913-tól Heltai Ferenc utca, 1908-tól Oszlop utca, 1874-től Zöld oszlop utca, Az 1860-as évektől Grüne Saulen Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu, wikipedia
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."