Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1965, Mártírok útja (Margit körút), 2. kerület

További információk a képhez

1965, Mártírok útja (Margit körút), a Május 1. mozi.
Lakóépület és mozi. Az Atrium házépitő szövetkezet számára készült 1935-36-ban, Kozma Lajos tervei alapján.
1928-ban született meg az a rendelet, amely lehetővé tette és szabályozta az új filmszínházak tervezését és megépítését Budapesten. Három mozi létrejötte köthető ehhez az időszakhoz: a Duna (később: Odeon-Lloyd, ez is megszűnt!), az egykori Simplon (Bartók mozi) a Bartók Béla úton (megszűnt), és az Átrium a Margit körúton... 
A ház alsó két szintjét foglalta el az 1935 november 26-án megnyitott mozi, beépítve a telek udvarát is.
A második világháborút követően a Partizánszövetség, majd a Magyar Filmipari Részvénytársaság (MAFIRT) kezelésébe került. A mozi helyreállítását követően 1947 elején nyílt meg újra, már Május 1. mozi néven. Ez a név 1990-ig maradt meg, utána visszakeresztelték Átrium mozira. Az 1990-es műemlékjegyzék az Uránia mellett az Átrium mozit említette műemléki védettségű filmszínházként Budapesten. Az Urániát Nemzeti Filmszínházként újították fel és nyitották meg újra, míg Margit körúti párját 2001 februárjában, a 32. Filmszemlét követően bezárták, 65 év szolgálat után.
2012 decemberétől ATRIUM FILM-SZÍNHÁZ néven színházként működik.
Ami megmaradt, az az épület maga és a járdasziget, de már a csibilámpa nélkül...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Margit körút, 1945-től Mártírok útja, 1900-tól Margit körút, Ó Fő utca, 1833-tól Hosszú sor
  • Forrás: Fortepan.hu (50828), orig-NAGY GYULA, users.ininet.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©