Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1872 táján, Őtpacsirta utca, 8. kerület

További információk a képhez

1872 táján, Őtpacsirta utca a Múzeum utcánál. Károlyi Sándor palotája. Tervezője Szkalnitzky Antal.
Kicsi a világ. Ezen épülettel átellenben szemben a Múzeum utca másik sarkán a Gróf Károlyi Alajos palotája a Nemzeti Lovardával.
A kép alján felfedezhető közvilálgítási eszköz miként működhetett ekkor, arra kíváncsi vagyok. Valaki tud ebben segíteni?
Apró érdekesség: a járda a kép bal alsó sarkában a nagykockakő járda csaknem 150 év elmúltával is felfedezhető Budapest néhány utcájában.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Ötpacsirta utca, 1968-tól Dienes László utca, 1946-tól Puskin utca, 1874-től Esterházy utca, 1787-től Fünf Lerchen Gasse (Öt Pacsirta utca), A XVIII. század közepétől Krachenfels Gasse (Krachenfels utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (82100), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.172, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©