Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1875 táján, József körút, 8. kerület

További információk a képhez

1875 táján, József körút, a Népszínház (a későbbi Nemzeti Színház). Ferdinand Fellner és Hermann Helmer tervei szerint épült. (Hogy kinek a tervei (meggondolásai szerint pusztult el, azt nem tudom...)
Ebből a képből talán sokak számára nehezen derül ki, hogy mit és honnan láthatunk. Megpróbálom összefoglalni. Az út maga a József körút a kialakulásakor és az elnevezésekor. (Annyira új, hogy a síneket is csak a lóvasútak használhatták.)
Az épület a Népszínház vadonat új korában egyegészen szokatlan szemszögből. A "Napjainkban így fest"-re kattintva kb.: egészen pontos a helyszín...
De még ennél is pontosabban a "Kapcsolódó képek"-ből derül ki!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút
  • Forrás: Fortepan (82160), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.105, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©