Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900 táján, Kerepesi (Rákóczi) út, 8. kerület

További információk a képhez

1900 táján, Kerepesi (Rákóczi) út, a Pannonia szálloda.
A XVIII. század közepén már fogadó működött itt Griff néven. Ezt baleset érte: 1865-ben leégett. Ezután Pán József építész tervezett a helyére egy három emeletes lakóházat 1867-ben Westermayer József részére. A ház 1884-ben a Glück család birtokába került. 1891-ben át is építtették szállodának.
Ez volt az első budapesti szálloda gőzfűtéssel és villanyvilágítással.
A szállodát Glück Frigyes vezette 1931-ig.
A képen a szállodától jobbra már az első Nemzeti Színház legszélső traktusa látszik. A lópokróc élőben, használat közben egy pacin egy hintó előtt. Mögötte a gázlámpa sem csúnya. 
A tippem a sínek az út közepe felé tartásához az, hogy az ezen járó vasút (valószínűleg már villamos) balra kanyarodni csak nagyobb ívben volt képes. Lévén a közlekedés még javában balos...
1949-től állami tulajdonba került. Egyetemi kollégium lett. Emlékeim szerint az ELTE-é.
Ha jól emlékszem, ennek a háznak az aljában volt az 1990-es évek elején egy jó kis csirkés büfé: Dixie Csirke néven.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: Fortepan.hu (82670), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.145, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©