Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930, Rákóczi út, 8. kerület

További információk a képhez

1930, Rákóczi út, a Hotel Palace.
A telket, amelyre a szálloda megépült, (Fuchsné) Schmidlechner Katalin 1910-ben adta el közel félmillió koronáért a Hotel Palace Szálloda Rt-nek.
1909 október végén Komor Marcell és Jakab Dezső építési engedélyért folyamodtak és megezdték a tervezést.
Az engedélyt megkapták, és az épület 1911. február 13-ára elkészült.
A 8 szint, ami talán 6-nak látszik, mindenképpen különleges.
Mindegyikhez 13 szoba és 1 cselédszoba társult. 
Az épületben központi fűtés, hideg-meleg víz, valamint elektromos ébresztőkészülék, az első emeleten olvasóterem, társalgó és függőkert (még, ha nem is Szemiramiszé, de) volt. 
1923-ban a földszintet átépítették, a bejárat fölé előtető került.
A szállodát 1958-ban államosították és az Országos Idegenforgalmi és Szálloda Vállalaté a későbbi Hungária Szálloda és Étterem Vállalaté lett. Csak az 1970-es évek elején került át a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat kötelékébe (Ilona Pap Berghammer).
Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal 1999-ben műemlékké nyilvánította.
A szomszédos telekkel való összeépítés következtében az épület 227 szobára bővült, konferenciaterme 500 fő kapacitású, a garázs 200 autónak biztosít parkolási lehetőséget.
A Hotel Palace a Novotel szálloda-lánc első műemlékszállodájává vált.
És most nagyítsunk egy kicsit.
Számomra ez az épület - azon kívül, hogy gyönyörű - olyan, mintha legalább tíz másikból rakták volna össze. Nem értek különösebben jól az építészethez, de szerintem csodaszép!
A tetejétől a talpáig.
A kandeláberek csodásak. Nekem nagyon tetszik a kis kőkerítés, ami egyidejűleg egy kerthelyiséget kölcsönöz a szállodának.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, 1874-től Kerepesi út, A 18. század elején Hatvaner Strasse, A 18. században Weg nach Hatvan, 1804-től Kerepescher Strasse (Kerepesi út)
  • Forrás: Fortepan.hu (32592), orig: PESTI BRÚNÓ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©