Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1940, Könyves Kálmán körút, (1950-től 8. kerület)

További információk a képhez

1940, Könyves Kálmán krt. 40. A tisztviselőtelepi főgimnázium, ami 1921-től-tehát ezen a képen is Széchenyi István gimnázium. 1924-ben reálgimnázium lett. A gimnázium első igazgatója Gaál Mózes volt. Az ő nevét egy közeli utca (a volt Rezső utca) őrzi. Az épület tervezője Kőrössy Albert építész volt. A gimnázium 1909/10. tanévi évkönyve szerint: „Október végén állott az épület. Beköltözni azonban csak 1911 májusában tudtak, bár még ekkor sem volt teljesen készen az épület. 1924. szeptemberében miniszteri utasításra a gimnázium épületét „három évi tartamra" a Nemzeti Múzeum Néprajzi Tárának kellett átadni. Az épületet teljes egészében soha többé nem használhatta az 1975-ig működő gimnázium.
Híres tanulói voltak: Novotny Zoltán, Hofi Géza, Illés Lajos, valamint..........jelen sorok írója, jómagam is.
Ezután volt még 1972 és 1976 között,  nyomdaipari szakközépiskola és végül a Radnai Béláról elnevezett gép- és gyorsíró iskola.
Napjainkban a Magyar Nemzeti Múzeum restaurátorképzése és a Természettudományi Múzeum Növénytára található az épületben, az itt működő Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum mellett.
A részben felújított épület 1977-től városképi jelentősége miatt műemléki védelem alatt áll.
Ui.: Érdemes az egykori diákok hozzászólásait is megtekinteni...!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1937-től Könyves Kálmán körút, 1930-tól Hungária alsó körút, 1893-tól Hungária körút, Külső nagykörút
  • Forrás: Fortepan.hu, (24135), orig: SOMLAI TIBOR, www.opkm.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©