Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

József körút a Krúdy Gyula utcánál, 8. kerület

További információk a képhez

József körút a Krúdy Gyula utcánál. Kiss György szobrászművész Csirkefogó / Kakastolvaj című alkotása (1875). 1885-ben a budapesti országos kiállításon számos más kiállítás mellett nagy feltűnést keltett Kakastolvaj című alkotásával. Az alkotás a tettét már rég megbánó kisfiút ábrázol, aki lopott kakasát eldobná, ha elengedné egy ruháját marcangoló kutya. A főváros vásárolta meg a bronzból készült szobrot, melyet jóval később, 1927-ben a VIII. kerületi Krúdy Gyula utcánál kiöblösödő parkban fel is állítottak (www.kozterkep.hu/László Mária).

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút, 1838-tól Braumeister Gasse (Serfőző utca), Az 1810-es években Szalay Gasse (Szalay utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (263355), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Kovács Györgyi
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©