Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1954, Szabó Ervin tér, 8. kerület

További információk a képhez

1954, Szabó Ervin tér, a Magyar Igazság kútja. Egy más elnevezése: Justitia-kút. A Fővárosi Szabó Ervin könyvtár központi épülete előtt áll, a Baross utca - Reviczky utca találkozásánál.
A bronzból és mészkőből készült 4,55 m-es JUSTITIA-kút
Szentgyörgyi István 1929. június 8-án felavatott Lord Rothermere tiszteletére készített alkotása.
Justitia hozzásimul a reménykedő Magyarországot képviselő nőalakhoz. Justitiát karddal a kezében, mérleggel ábrázolta a szobrász.
A felújítás után újra látható feliraton ez olvasható:
"E KUTAT HÁLÁS MAGYAROK EMELTÉK NAGY-BRITANNIA MÉLTÓ FIA, VISCOUNT ROTHERMERE TISZTELETÉRE. AZ Ő BETŰJE MEGÖLI A HATALMASKODÁST, AZ Ő LELKE MEGELEVENÍTI AZ IGAZSÁGOT. 1928".

Jelenlegi és régebbi nevei:

1948-tól Szabó Ervin tér, A 19. században: Holz Platz (Fa tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (46008), orig: KRASZNAI GYULA
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©