Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1904, József körút és Erzsébet körút, 8. és 7. kerület

További információk a képhez

1904. A Nagykörút. Azaz a József körút és a (folytatása: az Erzsébet körút). Fontos megjegyeznem, hogy a képeslap feliratozásával némileg ellentétben nem csak az Erzsébet körutat láthatjuk, hanem, az ezen képen még Kerepesi (csak 1906-tól Rákóczi ) úttól felénk eső szakasz az bizony 1875-óta József körút.
A háttérben a New York-palota és a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája (1892). A tetején még Hermésszel. Egy kicsit közelebb ugyanezen oldalon a László ház. Baloldalt az EMKE épülete. A kereszteződés innenső oldalán a Népszínház, ami csak 1908-ban vette fel a Nemzeti színház nevet!
A villamosok alsószedősek, nyitott peronúak, baloldalon közlekednek előre és mindezt az úttest bal szélén teszik, csak úgy, mint a lovaskocsik.
A termosz alakú hírdetőoszlopok, olyanok (a tetejükön lévő rácsok alapján), mint valamely korabeli szellőző berendezés.
Úgy emlékszem, hogy még a hatvanas években is voltak ilyenek a városban.Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút, 1838-tól Braumeister Gasse (Serfőző utca), 1810-es években Szalay Gasse (Szalay utca)
  • Forrás: Divald Károly, profila.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©