Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1951, Blaha Lujza tér, 8. kerület

További információk a képhez

1951, Blaha Lujza téren a Budapest Nagyáruház, később Corvin Áruház, napjainkban pedig Corvin Plaza) és a Népszínház (Nemzeti színház) egy képen. Előttte Tinódi Lantos Sebestyén szobra, (egy teljesen névtelen fa mögött). (Egy másik képen jelen sorok írójával a talapzatán a mostani helyén.) Bezerédi Gyula alkotása 1907-től 1955-ig állt a Népszínház (Nemzeti Színház) épülete előtt. Egyidejűleg a Corvin áruház előtt is. E szobor manapság a Népligetben van. A Benyovszky Móric utcával szemben fellelhető.
A szobor mögött és a Corvin áruház mellett a Népszabadság székháza, vagy más néven a Sajtóház. Ma az Europeum Bevásárlóközpont van itt. A háttérben a Rökk Szilárd (Somogyi Béla) utca.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1918-tól (hivatalosan 1920-tól) Blaha Lujza tér, 1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
  • Forrás: Fortepan (03709), orig: UVATERV
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

György Selmeczi
György Selmeczi
Kedves Elkötelezett Városvédők!
Nem lehetne műemléki védettséget kérni a Corvin Áruház még épen maradt homlokzatára és épületére! Attól félek, hogy ide is építenek helyette egy Europeumot, ami maga a vonalzó diadala. Állítólag az alumínium burkolat alatt még viszonylag épen maradt az eredeti homlokzat. Egyben biztos vagyok, a felső balluszter korlát már nem létezik, és ezt mindenki tudja, aki sörözött a Corvintetőn.
2013. október 24. 21:31