Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1966, Rákóczi út, 8 kerület

További információk a képhez

1966. Blaha Lujza tér. A Rákóczi út és a Nagykörút sarkán a Metró és ezzel egyidejűleg az EMKE aluljáró építése zajlik!
A kép közepén a kedvenceim: középen a nyitott peronú "távos" villamosok, ekkoron még osztott szélvédővel, 68-as jelzéssel és talán ekkoron kivételesen négykocsis távkapcsolású szerelvény változatban.
A járatszámot megvilágító "pilács"(bocs a fiatalabbaktól a kifejezésért, az ott van a szeren. Úgy negyven évvel korábban volt divatos eme szóhasználat.)
A háttérben a László ház, homlokzatán a "Szívjon Daru cigarettát" reklámmal. Soha nem cigiztem, de úgy rémlik, hogy ez a reklám több változatban, három színben is tündökölt, méghozzá neon változatban éjszakánként is. Nem is csúnyán itten a valóságban. A ház mögött a Hotel Palace, avagy a Palace szálló. (Manapság Novotel Centrum.)
A közvilágítás megint valami új, persze a régiekhez képest...
A felségjel a villamosokon: FVV, azaz Fővárosi Villamos Vasút.
Őrület, hogy ezt a három betűt már magyarázni kell az utókornak.
Mint, ha csak néhány éve lett volna. Ebből lett 1968-ban a BKV.
Ui. Mindenképpen érdemes elolvasni a korábbi hozzászólásokat...!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
 • Forrás: villamosok.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Mihálffy László
A 4 kocsis középbejáratú villamos nem "bukfenc", hanem "távos" (azaz távvezérlésre alkalmas motorkocsi) a szerelvény 2 végén, és 2 pótkocsi közötte (ugyancsak középbejáratú, távvezérlés átvitelére alkalmas kivitelben). A "bukfenc" ikerkocsi volt, azaz állandó jelleggel egymáshoz kapcsolt 2 kocsi, melyhez mást kapcsolni nem lehetett.
2013. november 02. 21:34
László Dorogman
László Dorogman
A magyar dohányipar fénykorában 5 gyár ontotta a füstölnivalókat (Debrecen, Eger, Lágymányos, Pécs, Sátoraljaújhely), közülük elsőként, még a 60-as évek második felében a lágymányosi szűnt meg. A cigaretták csomagolásának hátoldalán egyértelmű jelzés mutatta, melyik gyárban készült a cigi. A lágymányosi jelképe a Lánchíd volt, Sátoraljaújhelyé a sárospataki (!?) vár, Debrecené egy ostoros csikós - ha jól emlékszem. A Daru reklám pedig nyilván azért volt kétszínű, mert e cigaretta kétféle csomagolásban került forgalomba: kék és piros papírban. Az előbbi az urak, az utóbbi a hölgyek számára - hogy a dohány összetétele különböző volt-e, azt nem tudom.
2013. december 30. 22:09
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi.Nekem, meg azoknak az embereknek, akik még sosem cigiztek, ezek különösen érdekesek voltak.
  2014. január 03. 16:39