Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Calvin (Kálvin) tér,  8.és 9. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Calvin (Kálvin) tér. A Calvin tér kockakővel, lovaskocsikkal, alsószedős, nyitott peronú, az út szélén haladó villamosokkal, amelyek persze mindezek tetejében balos közlekedésűek. A Danubius-kút a helyzet magaslatán, na és persze a tér közepén. A háttérben a Baross utca és az Üllői út.
Szemközt a "HOLLAND UDVAR", avagy a Magyar-Hollandi Biztosító Rt. székháza (1869, Bergh Károly). Az előtérben pedig az emberek majdnem mindegyike cilinderben, vagy  keménykalappal a fején, tehát érdemes mazsolázni az öltözködésen is.
Egy kis extra: A Danubius kutat 1883-ban állították fel a Calvin téren. Ybl Miklós és Fessler Leó munkája. 1959-ben az Erzsébet téren a Nemzeti Szalon mellett állították fel újra, ahol ma is látható. A kép bal szélén a Pesti Hazai Első Takarékpénztár épülete.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól Kálvin tér, A 18. századtól Ketschkemeterplatz (Kecskeméti tér), Heu- und Borstenviehhändler Platz (Széna- és disznókereskedők tere), A 19. századtól Heumarkt (Széna piac), 1866-tól Heuplatz (Széna tér), 1973-tól az újabb írás szerint Kálvin tér
  • Forrás: users.atw.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Zsille Péter
Zsille Péter
A Danubisu kút négy mellékalakja a négy nagy folyót (Duna, Tisza, Dráva, Száva) szimbolizálja. Tudomásom szerint teljesen újra kellett
faragni a háborús károk miatt, mielőtt az Engels (szül. Erzsébet) térre tették volna. Az egyik eredeti mellékalak (talán a Száva?) a Ráday u.
1-3. tágas udvarán áll. Ha a Ráday utcára néhány éve újra megnyitott kapu nyitva van, éppen meg lehet szemlélni.
2013. október 03. 23:24
Mihálffy László
A kép bal oldalán úgy látom, egy lóvasúti kocsi döcög az Üllői út felé (egy lovaskocsitól félig takarva), sőt, mintha az Üllőin is jönne szembe egy lóvasúti járgány.
1890-es évek, annak is inkább az első fele.
2013. október 21. 22:26