1910, Baross tér, Keleti pályaudvar, 7. ,és 8. kerület

További információk a képhez

1910. A Baross tér természetesen kockakövesen. Az előtérben a Baross szobor már a helyén (ha jól emlékszem, akkor 1969-ig). A háttérben a Keleti pályaudvar. A homlokzaton a négy szobor a helyén.
A történetük pedig itt: 
A négy fülkeszobor négy allegorikus alakot ábrázol, ezek a bányász (a nehézipar megtestesítője), fonónő (könnyűipar), marokszedő nő (mezőgazdaság) és kereskedő (kereskedelem) alakjai, amelyek a vasútnak a gazdasági élet különféle területeihez való erős kapcsolódására utalnak.
A szobrok története kalandos: ezek ugyanis rejtélyes módon eltűntek a homlokzatról. Eredetileg arra gyanakodtak, hogy az oroszok vitték el 1945-ben a szobrokat. Szabó Péter, a Képzőművészeti Egyetem docensének kutatásai azonban más eredményt hoztak. Ezt követően egybevetettek számos archív felvételt, régi tévéhíradókat, és arra a következtetésre jutottak, hogy egy 1935-ös felvételen még láthatók a szobrok, 1936-ban már nem. Valószínű, hogy a kőanyag tönkrement és ezért távolították el azokat. A most látható fülkeszobrok az eredeti rajzok és egyéb anyagok alapján készült hasonmások. A 2003-ban újonnan elhelyezett 4 szobor alkotója: Janzer Frigyes és Gyurcsek Ferenc. Forrás: http://www.kozterkep.hu
A villamosok alsószedősek és micsoda villamosok (és főleg hány féle)! A 19-es szerintem még az 1800-as évekből való és még hátul is nyitott! 
A kandeláberek itt is szépen megmunkált darabok.
Automobilt nem tudok felfedezni, viszont annál több a különböző lóvontatta jármű: lovaskocsi és konflis.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Baross tér
  • Forrás: internet, http://www.kozterkep.hu