Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1951, Baross tér, 8. kerület

További információk a képhez

1951, Baross tér, a Keleti pályaudvar főhomlokzata. És itt egy gigantikus vörös csillag James Watt és George Stephenson között. A két szoborfülkében James Wattnak, a gőzgép feltalálójának és George Stephensonnak, a Rocket gőzmozdony tervezőjének a szobra látható. Alkotóik: Stróbl Alajos és Vasadi Ferenc.
A főbejárat két oldalán még míves kandeláberek. 
Tíz perc múlva dél.
Az óra alól viszont hiányzik a négy szobor. Ezeknek története röviden: A négy fülkeszobor négy allegorikus alakot ábrázol, ezek a bányász (a nehézipar megtestesítője), fonónő (könnyűipar), marokszedő nő (mezőgazdaság) és kereskedő (kereskedelem) alakjai, amelyek a vasútnak a gazdasági élet különféle területeihez való erős kapcsolódására utalnak. A szobrok története kalandos: ezek ugyanis rejtélyes módon eltűntek a homlokzatról. Eredetileg arra gyanakodtak, hogy az oroszok vitték el 1945-ben a szobrokat. Szabó Péter, a Képzőművészeti Egyetem docensének kutatásai azonban más eredményt hoztak. Ezt követően egybevetettek számos archív felvételt, régi tévéhíradókat, és arra a következtetésre jutottak, hogy egy 1935-ös felvételen még láthatók a szobrok, 1936-ban már nem. Valószínű, hogy a kőanyag tönkrement és ezért távolították el azokat. A most látható fülkeszobrok az eredeti rajzok és egyéb anyagok alapján készült hasonmások. A 2003-ban újonnan elhelyezett 4 szobor alkotója: Janzer Frigyes és Gyurcsek Ferenc.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1902-től Baross tér, Korábban Kerepesi úti vám
  • Forrás: Fortepan.hu (03629), www.kozterkep.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Attila László Németh
Attila László Németh
Jellemző arra a korszakra a régi épületek ( emberi gondolkodás mód ) átalakulási katyvasza, pl. a barokk épület ( Nádor utca ) sarkán, díszes bemélyedésébe - gépfegyveres orosz katonát tenni mint esztétikum - vagy ez a példa is amikor stílustól függetlenül a vörös csillagot a hamu tartótól az épület homlokzatáig mindenbe bele építették egy agyament ideológia jegyében ! Mindig arra gondolok, hogy mit szólnának azok az igényes, régi építészek, mérnökök ezekhez a durva igénytelen beépítésekhez, átépítésekhez amit az a korszak elkövetett Budapest patinás épületeivel szemben ! :-(
2013. július 13. 16:42