Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, 8. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, a Magyar Királyi Honvédségi Ludovika Akadémia, avagy Ludoviceum, rövidebben Ludovika Akadémia, egészen röviden Ludovika.
A magyar katonai felsőoktatás legmagasabb képzési szintjét nyújtó intézménye volt az 1945 előtti Magyarországon. Az intézmény 1836-ban elkészült monumentális főépülete Budapest VIII. kerületében, a Ludovika téren áll, Pollack Mihály tervei alapján épült klasszicista stílusban. 
Nevét Ludovika, Maria Antoniette (1768-1835) magyar királynéról, I. Ferenc király harmadik feleségéről kapta, aki koronázási ajándékából 500000 forintot ajánlott fel a róla elnevezett Ludoviceum katonai akadémia felépítésére. Az akadémiát 14-17 éves önkéntes katonai kiképtésére és honvédtisztek felső képzésére alapították. 1946-ig működött a ma is álló épületben, amely 1838-ban, a nagy árvíz idején sok ezer embernek adott menedéket. 1872. november 21-én nyílt meg.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Ludovika tér, 1957-től Kun Béla tér, 1951-től Néphadsereg tér, 1943-tól Ludovika tér
  • Forrás: Fortepan.hu (82422), ADOMÁNYOZÓ:BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©