Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1889 táján, József körút, 8. kerület

További információk a képhez

1889 táján, József körút, a Magyar Királyi Technológiai Iparmúzeum a Népszínház utca sarkán. 1924-ben a Magyar Királyi Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet nevet vette fel. Később(1938-ban) kapott még egy emeletet. Jogutódjaként végül létrejött a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet (KERMI).
Az Iparmúzeum fennmaradt könyvtára pedig több átalakulást követően 2001-től a BME Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) néven végzi munkáját. Egy sárga tégla épület Budapesten, ami mellett tizezerszámra megyünk el nap, mint nap, anélkül, hogy észrevennénk. Az épületet Hauszmann Alajos tervezte és az épülettömb első tagjaként 1889-ben nyitotta meg kapuit.
Működött benne a Csokonai utcai oldalon a Bánki Donát gépipari technikum meg még ki tudja mi minden.
Ma itt működik pl. a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.
A kép attól talán még érdekesebb, hogy a Rémi szálló (később Nemzeti szálló) helyén még csak egy falusias kerítés látható.
Apró érdekesség: még nincs villamos. És egy másik is: a Hotel Rémi, azaz a későbbi Hotel Nemzeti még sehol...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-től József körút
  • Forrás: Fortepan.hu (82527), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.002, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©