Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900 táján, Baross utca, 8. kerület

További információk a képhez

1900 táján, Baross utca a későbbi Harminckettesek tere felé nézve. Eme kereszteződéssel szembeni kicsiny kis terecske. A jobb oldali ház tetején a felirat: Matild udvar. Lehet (valószínű), hogy ez volt a neve, mielőtt 1933. május 14.-étől Harminckettesek tere lett? A mai a József körút igen-nagyon kockaköves. A Baross utcában (és persze mindenhol) balos közlekedés van érvényben (még 1941-ig). A közvilágítást szerintem ekkor még gázlámpa szolgáltatta. Ami a nyitott peronú, még alsószedős villamost illeti, az nem más, mint az első normál (1435 mm) nyomtávú budapesti villamos, ami a Köztemető (napjainkban Fiumei út), és az Egyetem tér között közlekedett. Száma azért nincs, mert az csak 1910-től való. Háttérben a mai Horvát Mihály téren a Szent József-templom még Pázmány Péter szobra nélkül. 
Érdekes lehet még az emberek öltözködése. Legalábbis, hogy valamilyen fejfedő mindenkin van...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1892-től Baross utca, 1870-től Stáció utca, 1836-tól Steinbrucker Gasse (Kőbányai út)
  • Forrás: Képeslap, Fotó: Divald Károly
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©