Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1909, Erzsébet tér, 4.,1950-től- 5. kerület

További információk a képhez

1909, Erzsébet tér, a Nemzeti Szalon. A téren 1872-1873-ban építették fel a Kioszk épületét Hauszmann Alajos tervei szerint, neoreneszánsz stílusban. Ezt 1894-ben vasvázas, üvegezett télikerttel bővítették ki. A földszinten kávéház működött, amely az előkelő polgárság találkozóhelye volt. Az épület nyugati frontját Vágó László és Vágó József 1907-ben és átalakította és kibővítette. Ekkor költözött ide a Magyar Képzőművészek és Műpártolók Egyesülete, a Nemzeti Szalon. Mind a Kioszk, mind a Nemzeti Szalon a második világháborúban megrongálódott. Előbb a Kioszkot, majd 1960-ban a Nemzeti Szalont is lebontották. A mai képet elnézve talán a 2-3 lépcsőfok, ami hasonlít...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Erzsébet tér, 1953-tól Engels tér, 1946-tól Sztálin tér, 1858-tól Erzsébet tér, Korábban Vásártér, Új tér
  • Forrás: Fortepan.hu (95206), orig: MAGYAR FÖLDRAJZI MÚZEUM / KEREKES J. ZOLTÁN, City 132-Várkonyi Pisti
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©