1950, Deák tér, 5. és 6. és 7. kerület

További információk a képhez

1950. Deák Ferenc tér és környéke. Az előtérben az Anker-palota. Az Anker-palota, avagy ami ez esetben KELET EURÓPAI BIZTOSÍTÓ néven vitézkedik. Előtte kandeláberek, gázlámpák, kockakövek és a Földalatti lejárói egészen más helyen, mint manapság és nem csak a balos közlekedés miatt.
A háttérben a Viktória-ház és a Diana ház. 
Egy észrevétel a végére: A kép túloldalán a Viktória-háznak is nevezett épület (a Filmmúzeum háza) tetején még jól kivehető a tetején régebben volt tornyokból (öt volt) kettő a Dohány utcai oldalán. A homlokzat tetején volt torony viszony már nincs meg! A kapcsolódó képeken ezek szépen látszanak.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1866-tól Deák Ferenc tér, Landstrasse, 1819 ben Kohlplatz, Kohlmark, Káposztás piac, Szén piac, Szén tér, Az 1830-as években Judenmarkt (Zsidó piac) vagy Judenplatz (Zsidó tér), Török tér, (Vordere) Evangelische Kirche Platz (Evangélikus templom (előtti) tér) , 1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ez a neve azóta is!!

Érdemes utánanézni:

Anker-palota
  • Forrás: Fortepan
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."