Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Üllői út, 10. kerület

További információk a képhez

1890-es évek, Üllői út 106., a "Népligeti vízmű". Azaz a Népligeti vízmű és víztorony. Az 1892-ben Kájinger Mihály által tervezett 35 m magas víztorony a Népliget és a környékén épült tisztviselőtelep ivóvízellátását szolgálta. 1893-ban adták át. Egy aknakútból, egy gépházból és egy kis víztoronyból álló, 800-1200 m3-es vízkivételi mű volt. 1950-es évek óta üzemen kívüli műemlék.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Üllői út, 1800-tól Üllőer Strasse (Üllői út), A XVIII. század első felében Szolnoker Strasse (Szolnoki út), 1700-as évektől Köröscher Landstrasse (Kőrösi országút)
  • Forrás: Fortepan.hu (82454), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.130, fotó: Klösz György, www.szeretlekmagyarorszag.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©