Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1940, Horthy Miklós híd (Petőfi híd), Budai hídfő, 11. kerület

További információk a képhez

1940, Horthy Miklós híd (Petőfi híd), Budai hídfő. Az osztott ablakos, középperonos villamos balra-előre halad Lágymányos városrész felé. A villamostól balra a Haditengerészeti Hősi Emlékmű. a Császári és Királyi Haditengerészet magyar hősi halottainak egy monumentális első világháborús emlékműve. Szentgyörgyi István szobrász és Miskolczi László építész művét a Horthy Miklós híddal egy időben, 1937. október 10-én avatták fel. Az emlékmű a fiumei világítótorony vasból öntött mása volt, belül kis múzeummal. A hullámokat szelő hajóorrot a Cs. és Kir. Haditengerészet Novara cirkálójáról mintázták meg. A kétalakos, hét méter magas bronz szoborcsoport korabeli hivatalos értelmezése: a támadás Géniusza vezeti az ellenséget éles tekintettel kutató matrózt. A különleges emlékmű a híd felrobbantásakor és az azt követő budai ostrom alatt megsérült. Helyreállításáról politikai okokból nem intézkedtek. Bronz töredékeit egy ideig tárolták, majd beolvasztották, a világítótornyot lebontották...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1937. szeptember 12.-től, Horthy Miklós híd, 1952. november 22-től Petőfi híd
  • Forrás: Fortepan.hu (173348), ADOMÁNYOZÓ: KELLNER LUDWIG
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©