Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1955, Szent Gellért tér, 11. kerület

További információk a képhez

1955. A Szabadság hídon egy felénk közeledő piros Ikarus 60-assal, aminek a trolibusz mivoltjára nem innék mérget! (Nem látom fölötte a vezetéket és még kevésbé az áramszedőt !Lehet, hogy ez egy korabeli fotós trükk, vagy tényleg egy piros autóbusz? 
A torkolatban, a Szent Gellért téren, az általam rendőrbódénak nevezett, amúgy kecses kis, létrás irányító emelvény benne az usánkával felvértezett forgalom-irányító elvtárssal a fedélzeten! Mindez egy német újság címlapján! Természetesen az egész kockakövön játszódik.
A 63-as villamos balra a hídra felkanyarodó vágányai szépen láthatók.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Szent Gellért tér, 1902-től Gellért tér, 1920-tól Szent Gellért tér
 • Forrás: retronom.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (10)

Zsolt Banhegyi
Zsolt Banhegyi
Emlékeim szerint nem járt troli a Szabadság-hídon. A piros busz talán tényleg trükk, korai Photoshop-mutatvány-:)
2013. szeptember 03. 09:32
László Billibók
László Billibók
Nem fotós trükk, abban az időben léteztek piros buszok a kék mellett, Budaörsre is járt mindkettő a 40-es vonalán.
2013. október 01. 20:13
Mihálffy László
Piros busz Budapesten? Igen, egyes időszakokban volt néhány darab, ilyen vagy ehhez hasonló. Először 1953-ban, másodszor 1956-ban (ezek bordók voltak és oldalukon a színhatár ferdén lefelé ment).
Az 1953 éviekről tudható, hogy a Baross utcában a troli helyett közlekedtek egy ideig, amint azt az itt is hivatkozott Indóház-cikk (iho.hu) is írja. Ebben az időszakban a buszokon még nem volt villogó irányjelző, márpedig a képen van, és kékre festésük előbb történt, minthogy ilyen irányjelzőt kaptak volna. Tehát a képen lévő busz nem ezek közül való.
Az 1956 éviek a képen láthatónál jóval sötétebb bordó színűek voltak alul, míg felül pedig sárgás krémszínűek, aminek a képen semmi nyoma. További zavaró körülmény a busz tetején halványan kivehető vontatást jelző háromszög. Ilyennel 1955-ös gyártású buszokat szereltek fel, melyeknek már volt villogó irányjelzőjük, viszont kék színűek voltak és nem pirosak. Egyébként, ha a megadott 1955-ös dátum pontos (lehet, hogy az újság megjelenési idejéről lett véve?), akkor ez önmagában is kizárja, hogy 56-ban gyártott busz legyen rajta.
Továbbá jól megfigyelhető a képen, hogy - a korabeli fotótechnikából adódóan - ez nem színes kép, hanem színezett kép. Azaz fekete-fehér felvétel utólagosan színezve. Ez nem fotosop, nem szándékos csalás, hanem korabeli technikai, díszítési fogás, amikor színes kép még szinte nem is létezett, vagy ha igen, a színei irgalmatlanul tozítottak voltak. Jól látszik a képen, hogy csak egy szín van rajta: a piros. Halványpiros a kockakő, ami valójában bazaltszürke, piros a rendőrbódé, ami valójában (emlékeim szerint) kék vagy kékesszürke volt, és nyilván hogy piros a busz is, mivel más szín nincs a képen.
Szerintem egy 1955 évi, vontatási háromszöggel ellátott normál kék busz.
2013. november 15. 22:17
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi, ez kimerítő volt!
  2013. november 16. 02:56
Gábor Lenkei
Gábor Lenkei
Csak egy apró pontosítás: nem annyira fototechnikai, mint inkább nyomdatechnikai eljárásról van szó. Ez az úgynevezett 2+2 színnyomás, ami azt jelenti, hogy az újságot a fekete mellett még egy színnel nyomták (Azért 2+2, mert egy plusz szín a nyomdai ív egyik oldalán, és egy plusz szín a másikon, ami lehetett eltérő is). Ez volt az úgynevezett kísérő szín, ebben az esetben piros. Így bármilyen színes kép (vagy egyéb tipográfiai elem) ezzel a színnel jelent meg. Úgy nézem, a Der Deutschen Strassen Werkehr címlapján a fejléc minden esetben piros volt, ez meghatározta a képen is alkalmazható színt. Ami a lényeget illeti, tehát szerintem is normál kék buszt látunk.
2013. november 20. 13:36
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi.
  2013. november 20. 16:40
Székács András
A piros Ikarus 60-asokat nem kedvelte a publikum, mert nem lehetett latni a kozeledo autobuszrol, hogy FAÜ vagy idegen jarat volt, ezert a buszok elejet es hatul a 2 sarkat nagyon hamar kekre festettek. A kesobbi fojavitasok soran aztan megkaptak a hagyomanyos budapesti kék szint. A piros buszok oldalara a kovetkezo volt felfestve: "Ezt az autobuszt a kormanyprogram kereteben allitottak forgalomba". Ez a felirat a kekre festes utan eltunt..
2013. november 28. 14:52
Franczia Antal
Franczia Antal
Az igaz én 56-ban születtem, de nagyon sokáig ott volt a rendőr bódé a magasban még elég sokáig Szürke bőrkabátban figyel az ember no meg jó fajtájú csizmában.Nekem ez ugrott be a képről.
2014. január 03. 16:49