Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1800-as évek első fele Váczi Országút (Váci út), 13. kerület

További információk a képhez

1800-as évek első fele Váczi Országút (Váci út), a "Váci temető". Itt helyezték örök nyugalomra a város minden rendű és felekezetű halottját, köztük Kisfaludy Károlyt és Kitaibel Pált, a kiváló természettudóst is. A Régi pesti temetőkbe vonatkozóan igen becses irat maradt ránk egy "városi kancellista" jóvoltából, aki 1831-ben vetette papírra sorait: ...nemsokára a Váczi Országútnak jobbfelén a Vámházon túl egy körülárkolt hely rendeltetett ki. A görögöknek és az oláhoknak különös helyek vagyon a Váczi útnak jobb felén. Végtére vagyon a Sidóknak is egy kőfallal bekerített  Temető helyek, nem messze a Puskapor épületektől.
Itt nyugodott Petőfi Sándor egykori szerelme, Csató Etelka is. 
A Ciptuslombok Etelka sírjára című versciklus a költő egykori látogatását örökíti meg. A temetőben 1847 júniusáig temetkeztek. Ezután az 1849. április 1-én, virágvasárnapon megnyitott Kerepesi úti temetőbe költöztették át a halottak földi
maradványait. A főváros lakói még sokáig nosztalgiázva emlegették a város eme híresen szép sírkertjét...
Eme helyre épült 1933-ban az Árpád-házi Szent Margit-templom.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Váci út, 1850-től Waitzner Damm Strasse (Váci töltés út), A XVIII.-ban Waitzner Post Strasse (Váci posta út), Országút
  • Forrás: Beküldte: City 422 Gyuri, Keleti Gusztáv rajza
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©