Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1929, a Palatinus Strandfürdő, 13. kerület

További információk a képhez

1929, a Palatinus Strandfürdő. A strandot 1919-ben nyitották meg a Tanácsköztársaság idején.
1921 augusztusában adták át az új fürdőt a nagymedencével, és további hideg és meleg vizes medencékkel. A Palatinus nagymedencéje a második világháború előtt a legnagyobb európai medence volt. A fürdőt a Fővárosi Közmunkák Tanácsa kezelte a felújítás után. Az 1930-as évek végén Janáky István és Szőke Károly tervei alapján kibővítették a Palatinust, ekkor építették meg a mai napig is működő hullámmedencét. A második világháború után a fürdőt helyreállították, 1958-ban 10 000 négyzetméteres fűves napozóval bővült a strand, 1965-ben új étterem nyílt. A korábban betonozott medencealjzatot a hatvanas években mettlachi-lapokkal burkolták be. 1975-ben további 18 000 négyzetméteres területtel bővült a strand, ahol játszótereket, focipályát, lugast alakítottak ki. Az 1980-as években ötpályás csúszda épült.
József nádor 51 éven át volt Magyarország nádora, vagyis palatínusa. 1908-ban törvénybe iktatták: A Margitsziget közvagyon, ami örök időkre nyilvános kertül tartandó fent". Budapest Főváros Tanácsa a Margit-szigetért kapott 11 millió koronából építette fel az Újpesti rakparton a Palatinus házakat.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Palatinus Gyógy-, Strand - és Hullámfürdő, Korábban: Palatinus Strandfürdő
  • Forrás: pinterest.com
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©