Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1936, Berlini (Nyugati ) tér, 13. kerület

További információk a képhez

1936, Berlini (Nyugati ) tér, a Banán sziget. És e sziget a másik nevén: REKLÁMTORONY-PAVILLON. A Berlini téren, vasból és üvegből, négy árusítócsarnokkal és villamos órával. Készítette: Haas ÉS SOMOGYI speciális "üveg-vasszerkezetek" gyára r.-t. Más szavakkal: egy emeletes, hatszögletű csemegepavilon. Mindenféle édességet, törökmézet, halvát, árpacukrot, kandírozott gyümölcsöket stb. lehetett itt kapni, és volt, amikor banánt is árultak. Utóbbit szokás szerint kifüggesztették, hogy jól látható legyen messziről is. Azért a legjobban reklámozott dolgok a Modiano Szivarkapapírgyár árucikkei voltak. Lásd: Hüvely, szivarkapapír.
Gyökhegyi Bánk kedves látogatónktól megtudhatjuk még a következőket is: 1908-ban született édesanyám sokszor emlegette ezt a pavilont, ahol lehetett banánt is kapni, amit ilyenkor kifüggesztettek, hogy jól látható legyen. A tér közepén lévő járdasziget ezért önmagától kínálta a banánsziget elnevezést, ami egyébként közismert és közkedvelt randevúzóhely is volt. 1950-ben még megvolt...
Köszönjük Bánk! Afféle Találka-óra, mint a Blaha Lujza téri...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Nyugati tér, 1945-től Marx tér, 1914-től Berlini tér
  • Forrás: Fortepan.hu (55582), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Magyar Bálint, Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©