Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1982, Váci út, a Ganz Magyar Hajó-és Darugyár igazgatóság épülete, 13. kerület

További információk a képhez

1982, Váci út, a Ganz Magyar Hajó-és Darugyár igazgatóság épülete.
Budapest egyik legrégibb nagyüzeme volt az Óbudai Hajógyár.
Gróf Széchenyi István kezdeményezésére jött létre 1835-ben.
1962-től Magyar Hajó-és Darugyár a neve.
Azóta – változó cégnevek alatt – az Óbudai Hajógyárban több száz, a kor átlagos műszaki színvonalát nem egyszer messze túlszárnyaló személyszállító hajó és teherhajó, uszály, úszódaru, vontatóhajó és tolóhajó, jégtörőhajó és egyéb úszótest készült, bizonyítva az itt dolgozók kitartását, megújuló alkotóerejét, szakmai felkészültségét, generációkon átívelő szakmakultúráját.
A rendszerváltozást követő gazdasági átalakulásokat azonban már e patinás üzem sem tudta átvészelni. A Hajógyári-sziget székhellyel rendelkező, jogutódnak tekinthető GD Óbudai Hajóépítő Rt. végelszámolása 1999. november 29-én befejeződött és a céget 2000. május 30-án törölték a cégjegyzékből. A több, mint 150 éves magyar hajógyártás egyik fellegvárának a helyét szórakoztató és szolgáltató létesítmények, illetve irodák foglalták el és mindössze a képen látható "két szobros épület" maradt napjainkra (2018.07.26.) belőle...
Elszomorító...
A szobrok ugyanott állanak, őrizni próbálván a régi idők emlékeit.
Előttük (itt) még ott vannak a villamos sínek, amelyeken igen sok tuja szállította az ott és a Váci út rengeteg gyárának dolgozóit, no meg persze a környéken lakókat. Ezek közül a követekezőkre emlékszem:
3-as, 55-ös. Az is lehet, hogy valamit kihagytam...
A szűk Váci úton Ladák és egy Dacia látszik.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Váci út, 1850-től Waitzner Damm Strasse (Váci töltés út), A XVIII.-ban Waitzner Post Strasse (Váci posta út), Országút
 • Forrás: Fortepan.hu (39693), wikipedia.org
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Fontányi Viktor
Fontányi Viktor
Na kis pontosítás. A belső Váci út villamosai a 3, 55 régebben a 15 és az 1 (időnként 3A-nak hívták).
A Lehel és Béke utcákon járt a 12,14. A 10-es a külső Váci úton járt a Megyeri csárdától, az Árpád úton keresztül Rákospalotára. Helyette van most a 104-es busz.
A Váci úton járt viszont a 43-as és a 84-es busz is. A 84-es a Rp.-Úp. vasútállomástól egészen a Moszkva(!) térig.
2013. október 11. 09:23
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi, javítom.
  2013. október 11. 15:30
Bernáth Jánosné
Bizony, bizony a 84-es busz nagyon hosszú járat volt, mi már akkor Hidegkúton laktunk a testvéremék meg Újpesten, ezen döcögtünk nagyon sokat akkoriban egészen az Újpesti Állami Áruházig. (ami vajon megvan még?)
2013. október 11. 23:02
  Popovics András
  Popovics András
  Igen megvan. Most Újpesti áruház a neve.
  2013. október 12. 03:46
Miklós Wilcsek
Miklós Wilcsek
A 84-est először C jelzéssel, kísérleti járatként indították a 60-as évek elején, majd az óriási siker után (alig lehetett felférni rá) véglegesítették 84-esként.. Óbudán és az Árpád hídon át ment a Váci útra.
2013. november 28. 08:54